Openingstijden

Alleen op afspraak

 
Palestrinastraat 72

7557SX Hengelo, NL

Monoblock voor Astra 1 en Hotbird

Afdrukken E-mailadres

Monoblock Hotbird en Astra In 1998 haalde Eutelsat de fabrikanten MTI en Zinwell er toe over daarvoor de zogenaamde monoblock LNB, te ontwikkelen. Dit is niets anders dan een behuizing waarin twee LNB’s en een antenneschakelaar zijn geïntegreerd. Daardoor bestaat de bekabeling tussen schotel (LNB) en ontvanger uit slechts een doorlopende kabel. Ging het aanvankelijk om modellen waarop 1 ontvanger was aan te sluiten, inmiddels zijn uitvoeringen te koop voor 2 (twin) of zelfs 4 ontvangers (quad).

 

Als alternatief voor draaibaar en extra schotels propageert Eutelsat sinds een jaar of 10 de zogenaamde dual-feed opstelling. Hierbij is in een vast uitgerichte schotel een extra LNB geplaatst, waarmee een naburige satelliet is te ontvangen. Deze aanpak is – dankzij de relatief lage kosten – vooral populair geworden voor de ontvangst van Astra 1 (19.2 Oost) en Hot Bird (13 Oost).

Monoblock Hotbird and Astra 1Standaard schotels zijn er minder geschikt voor, al blijken de meeste 85 cm modellen prima te voldoen voor deze twee satellieten. Standaard offset schotels kunnen op deze manier satellieten ontvangen die niet meer dan zo’n 8 graden verschillen in orbitpositie. Diverse fabrikanten ontwikkelden speciale schotels waarin 2 of zelfs nog meer LNB’s zijn te gebruiken. Bekend zijn de Visiosat BySatellite en de Wave Frontiers schotels.

Monoblock Hotbird and Astra 1Een monoblock is een LNB met twee feed-horns heeft, en hierdoor dus twee verschillende satellieten tegelijk kan ontvangen op een schotel van 80-90cm (zie uitleg onderaan). Meestal worden deze LNB's gebruikt voor de ontvangst van Astra 19° en Hotbird 13°. Het vreemde van dit LNB is echter dat de Astra niet als hoofd satelliet wordt herkend, maar juist de Hotbird de voornaamste satelliet zou zijn (zie figuur 2). Als je dus met je oude LNB Astra hebt laten zoeken, dan staan die kanalen in de lijst via DiSEqC A, en omdat Astra op een monoblock LNB via DiSEqC B te ontvangen is, zul je dus geen succes hebben met deze kanalenlijst. Als je dus het monoblock normaal monteert dan zit de Astra op DiSEqC B en de Hotbird op DiSEqC A. De DiSEqC switch zit in het monoblock.

 

Monoblock Hotbird and Astra 1

 

Vervang de LNB door het monoblock en bevestig deze op de manier zoals op de foto (zie hieronder) Zorg dat de vrij hangende LNB zo'n 2 á 3 graden omhoog gedraaid is. Dit is namelijk voor de correctie van de polarisatie en verbeterd dus het ontvangst. Richt de gecentreerde LNB (die dus DiSEqC A heeft) op de Hotbird. Hierdoor heeft de zwakste satelliet uiteraard het meeste signaal.

 

 

 

 


Monoblock Hotbird and Astra 1Het installeren van een monoblock is zeker niet gemakkelijk. Er wordt gedacht dat het een kwestie van verwisselen van je LNB voor een monoblock en je schotel een beetje bijdraaien. Helaas is het niet zo makkelijk, want regelmatig kom je op de diverse vragen tegen over de installatie van een monoblock.
De montage is maar op 1 enkele manier juist, alle andere methodes zijn onnodig en niet correct. Vervang de LNB door het monoblock en bevestig deze op de manier zoals op de figuur 3 (zie hier boven) Zorg dat de vrij hangende LNB zo'n 2 á 3 graden omhoog gedraaid is. Dit is namelijk voor de correctie van de polarisatie en verbeterd dus het ontvangst (zie figuur 4).

Algemeen:
Gebruik een schotel van 80-90cm. De afstand van de Monoblock -feedhorns zijn afgesteld op het gemiddelde van dit type schotel. Bij een 60cm schotel zouden de hoorns iets verder uit elkaar moeten zitten, en bij een grotere 110 of 120cm zouden de hoorns dus nog dichter bij elkaar moeten zitten. Dus, daarom het advies schotel 80-90cm.

TIP:
Als je de enkele LNB die er in zit (dus voordat je de monoblok LNB monteert) uitricht op Hotbird (door bv op een Hotbird -kanaal te gaan staan) dan hoef je alleen nog maar de enkele LNB te vervangen door het monoblok. Op deze mannier weet je tenminste zeker dat Hotbird op de vaste LNB gesitueerd zit.(zie foto)

© 2018 Sat Reparatie by Sat Reparatie

Druk op enter om te zoeken
Druk op enter om te zoeken


(+31) 74 250 7192
Contact
Palestrinastraat 72, 7557SX Hengelo, Nederland

Openingtijden

Ma - Vri
11:00 tot 21:00 uur
Zaterdag
19:00 tot 21:00 uur
Zondag
Gesloten
Wij werken alleen op afspraak!
Afspraak maken

Volg ons op: