Openingstijden

Alleen op afspraak

 
Palestrinastraat 72

7557SX Hengelo, NL

De basisbegrippen van de schotel

Afdrukken E-mail

Artikelindex

satellietschotel

Televisietorens vormen sinds de komst van de Televisie in de jaren 50 een vertrouwd beeld. Net als de via de FM-band verspreide radioprogramma’s, is het bereik van televisiesignalen niet veel groter dan de zichtbare horizon. Buitenlandse televisieprogramma’s waren om die reden lange tijd voorbehouden aan kijkers in de grensstreken.

 

De komst van de kabelnetten vergrootte zowel het bereik van de buitenlandse stations als het aanbod dat in de huiskamer beschikbaar was. Met geavanceerde ontvangstapparatuur wisten de kabelexploitanten zwakke signalen over grote afstanden geschikt te maken voor distributie over hun netten. Geen wonder dat de kabel in Nederland al snel populair werd.

In grote landen en gebieden met veel heuvels en bergen zijn buitengewoon veel steunzenders vereist. In de jaren zeventig ontstond daarom het idee om satellieten te gaan gebruiken voor de verspreiding van omroepprogramma’s. Omroep satellieten bevinden zich in een denkbeeldige baan zo’n 36.000 km boven de evenaar, de Clarke Belt. Een satelliet die zich daar bevindt heeft een omlooptijd van 24 uur, waardoor deze voor een waarnemer op aarde ogenschijnlijk stil staat. Hierdoor is ontvangst mogelijk met vast uitgerichte antennes. We spreken van geostationaire satellieten. Voor Direct To Home (DTH) uitzendingen werden aanvankelijk speciale frequenties aangewezen. Aangezien de ruimte van de geostationaire baan beperkt is, zijn al in een vroeg stadium internationale afspraken gemaakt over het gebruik. Via de International Telecommunicatie Union ITU, een onderdeel van de VN, worden de plekken aan de Clarke Belt, de orbitposities, toegewezen.

Satellieten zenden hun signalen uit op zeer hoge frequenties, die in Europa tussen de 11 en 12,5 GHz liggen (1 GHz = 1000 MHz). In Amerika, dat ons voorging, is ook de 4 GHz in gebruik. De keuze voor de hoge frequenties werd ingegeven door een aantal factoren:
• ze dringen ongehinderd door de atmosfeer, in tegenstelling tot kortegolf signalen die hierin gereflecteerd worden.
• Dankzij rechtlijnige voortplanting zijn de satellietsignalen goed richtbaar, waardoor geen energie verloren gaat buiten het doelgebied.
• Ze waren nog vrij ten tijde van de introductie satelliet, waardoor geen interferentie ontstond met terrestrische zenders
• Tenslotte bieden ze voldoende frequentie die benodigd is voor tv. Ter vergelijking: in de eerste VHF-band die in de jaren 50 in gebruik werd genomen, was slechts plaats voor drie kanalen, terwijl het huidige VHF-UHF bereik (zowel via kabel als landzenders) plaats biedt aan theoretisch 58 kanalen.

© 2018 Sat Reparatie by Sat Reparatie

Druk op enter om te zoeken
Druk op enter om te zoeken


(+31) 74 250 7192
Contact
Palestrinastraat 72, 7557SX Hengelo, Nederland

Openingtijden

Ma - Vri
11:00 tot 21:00 uur
Zaterdag
19:00 tot 21:00 uur
Zondag
Gesloten
Wij werken alleen op afspraak!
Afspraak maken

Volg ons op: